Update Zorgpadentool november 2024

Wat is de online zorgpadentool?

Vanuit het programma Kansrijke Start is de online zorgpadentool ontwikkeld met het doel gemeenten en zorgverleners te ondersteunen zodat zorgverleners in de beperkte tijd die ze hebben snel de juiste ondersteuning binnen een gemeente vinden. Een zorgpad laat zien welke stappen je kunt zetten bij specifieke problematiek en welke hulp en ondersteuning er vanuit andere domeinen ingezet kan worden. In de tool hebben Kansrijke Start coalities per thema de beschikbare ondersteuning en verwijsinformatie ingevuld. In dit nieuwsbericht lees je meer over de ontwikkeling van de tool en de laatste wijzigingen. 

 

Hoe wordt de tool beheerd en doorontwikkeld?

Vanuit Pharos beheren we de tool en werken samen met jullie en een redactieraad aan de verdere doorontwikkeling. De redactieraad van de zorgpadentool bestaat uit een vertegenwoordiging van de verschillende gebruikers: gemeenten, jeugdgezondheidszorg, verloskundigen, gynaecologen en de federatie van VSV’s. Via de feedback knop kun je problemen of verzoeken tot wijzigingen aan ons doorgeven. Kleine problemen of storingen worden op korte termijn verholpen en verzoeken tot wijzigingen worden besproken in een redactieraad. 

Deze redactieraad komt 2 keer per jaar bij elkaar en bespreekt en besluit over de wijzigingsverzoeken die zijn ingediend. De volgende redactieraad is op 11 april 2025. Wijzigingsverzoeken die we de komende periode ontvangen bespreken we op dat moment. 

 

Laatste wijzigingen in de tool vanuit de redactieraad 

Tijdens de vergadering van de redactieraad op 11 oktober is besloten om de volgende wijzigingen door te voeren:

 

Wijzingen in de zorgpaden:

  • Zorgpad Verslaving: In de vorige nieuwsflits werd al aangekondigd dat dit zorgpad naar aanleiding van een wijzigingsverzoek over het Naas en Faal protocol zou worden herzien. De naam is aangepast naar ‘Middelengebruik’ en het stroomschema is aangepast.
  • Zorgpad onverzekerde zwangeren is herzien. Het stroomschema is aangepast en de titel veranderen we naar ‘Niet in Nederland ingeschreven zwangeren’.
  • Zorgpad Zwangere met een psychische hulpvraag is herzien. Het stroomschema is aangepast en de naam is aangepast naar Psychische of psychiatrische problematiek.
  • Zorgpad Stoppen met Roken: Trimbos hanteert per oktober een eenvoudiger gespreksmodel en daar hoort ook een eenvoudiger zorgpad bij. Het zorgpad in de Zorgpadentool is vanuit Trimbos overgenomen. Om die reden passen we binnenkort het zorgpad aan naar de herziene versie van Trimbos. De naam zullen we tevens veranderen naar Rookvrij zwanger.
  • Bij het zorgpad tienerzwangerschap en LVB voegen we ‘check ouderlijk gezag’ met een linkje naar de website ouderlijk gezag en voogdij van de Rijksoverheid toe. Het gaat hierbij namelijk om een aandachtspunt binnen een kwetsbaarheid.
  • Zorgpad medicatiegebruik: komt te vervallen. Dit zorgpad wordt verwijderd omdat het enkel medisch is en geen connectie met het sociaal domein wordt gemaakt.
  • Zorgpad arbeidsomstandigheden: in de huidige vorm komt dit zorgpad te vervallen. Het zorgpad wordt weinig geraadpleegd en biedt op dit moment niet een oplossing voor de kwetsbaarheid die gedefinieerd is.
  • Zorgpad gezond gewicht: in het stroomschema is bij het pijltje naar beneden onder het vakje ‘BMI’ de tekst aangepast van nee naar hoger.

Nieuw zorgpad:

  • Gezond zwanger worden: Op basis van meerdere signalen om een zorgpaden over gezond zwanger worden toe te voegen heeft de Redactieraad besloten om het zorgpad van VWS over gezond zwanger worden letterlijk over te nemen. Dit zorgpad wordt binnenkort toegevoegd als nieuw zorgpad.

LET OP: Mocht je de zorgpaden al gevuld hebben, check of de wijzigingen hierboven dan invloed hebben. 

 

Wijzingen in de tool:

  • Vanaf nu is het zichtbaar dat gemeenten die al wel bezig zijn met het vullen van de tool maar nog niet gepubliceerd hebben. De volgende melding is dan te zien: neem contact op met de kartrekker van de lokale coalitie Kansrijke Start.
  • Voor het invullen van de zorgpaden is het niet noodzakelijk dat alle gebruikers een gemeentelijk e-mailadres hebben. Via de functie "Collega key-users" kun je collega's uitnodigen om samen te werken aan de zorgpaden, ongeacht of hun e-mailadres binnen de gemeentelijke domeinnaam valt.

Let op: per gemeente is er wel minimaal één key-user met een gemeentelijk e-mailadres nodig. Kom je er niet helemaal uit, neem dan contact met ons op via de Feedback knop aan de zijkant van elke pagina.

  • Sinds juni hebben we ingevoerd dat zodra een inzender feedback verstuurd daar ook een kopie van ontvangt.
  • De vorige keer hebben we de copy past functie al geïntroduceerd. Inmiddels is die kopieerfunctie mogelijk op zowel gemeente niveau (dus alle 18 zorgpaden tegelijkertijd) als op het niveau van één zorgpad. 

     

Meer informatie over de zorgpadentool

Gebruik je de zorgpadentool nog niet maar wil je meer weten? Kijk dan vooral naar dit webinar waarin wordt uitgelegd hoe de tool werkt of neem contact op met je adviseur van Pharos.