Zorgpad Huiselijk geweld / Alle vormen van mishandeling

terug

Uw gemeente: Den Haag / 's-Gravenhage (wijzig)

Zorgpad Huiselijk geweld / Alle vormen van mishandeling

Lijst met afkortingen en betekenis (pdf)

Moeders Informeren Moeders voor contact met andere moeders en activiteiten Moeders Informeren Moeders - Centrum Jeugd & Gezin (cjgdenhaag.nl)

Humanitas Homestart voor laagdrempelige opvoedondersteuning door getrainde vrijwilligers Den Haag - Home-Start (nl)

Eigen Toekomst Plan (ETP) van stichting JESS, waarin het eigen netwerk wordt ingezet voor opvoedvragen/problemen Ouders/gezinnen ondersteunen met Eigen Toekomst Plan - JESS (stichtingjess.nl)

Rol van de huisarts 
De huisarts heeft een actieve rol in het signaleren van geweld en het initiëren van hulp. Bovendien heeft de huisarts vaak zicht op de andere kinderen in / van het gezin. 

De huisarts kan: 
• doorverwijzen naar bijv. Veilig Thuis, een tijdelijke verblijfplaats of praktische ondersteuning bieden 
• verrichten van lichamelijk onderzoek om de verwondingen te behandelen of bewijs te verzamelen voor een eventuele aangifte.

Bij huiselijk geweld zal de huisarts dezelfde stappen doorlopen als de verloskundige. 
Bij (verdenking van) huiselijk geweld afspraken maken over coördinatie en communicatie tussen hulpverleners onderling is belangrijke voorwaarde.

Vanaf 24 weken een zorgoverleg organiseren met de cliënt; waarbij ook de kraamzorg wordt betrokken.

*De ziekenhuizen hebben MMW (zij zijn aandachtfunctionarissen) en een kinderarts. Zij overleggen wie contact opneemt met Veilig Thuis.

De JGZ is bereikbaar via het klantcontactcentrum van het CJG Den Haag via 070-7528000. Bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur - 17.00 uur. Of stuur een mail naar cjg.jgz@denhaag.nl Aanmelden voor een Prenataal Huisbezoek kan via Aanmeldformulier prenataal huisbezoek - Centrum Jeugd & Gezin (cjgdenhaag.nl)

Huiselijk geweld en alle vormen van mishandeling is een breed begrip waaronder ook psychische mishandeling, verwaarlozing, verbaal geweld, incest, vrouwelijke genitale verminking, huwelijksdwang, eergerelateerd geweld, jeugdprostitutie en loverboys horen. Slachtoffers van loverboys zijn vaak kwetsbare vrouwen (jonge vrouwen/meisjes in de puberteit, laag opgeleid, afkomstig uit gebroken gezinnen of jonge vrouwen / meisjes die een ontwrichte jeugd hebben gehad). De helft van de slachtoffers is tussen de 12-19 jaar. De andere helft is meerderjarig.

Hulpverlening bij huiselijk geweld 
1. Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld (KNOV-richtlijn) (www.knov.nl). 

2. Bij vermoeden van geweld moet de verloskundige de meldcode volgen en kan de verloskundige altijd advies inwinnen of overleggen met Veilig Thuis. Landelijk Veilig Thuis is 7 dagen per week, 24 uur per dag te bereiken via: 0800-2000.

Veilig Thuis Haaglanden is bereikbaar via: 0800-2000 of 070-3469717
Voor professionals - Veilig thuis Haaglanden

3. Voorzieningen

In Den Haag zijn er programma’s die specifiek zijn toegerust op vrouwen met deze problematiek. Het algemeen maatschappelijk werk is op de hoogte van het aanbod. Algemene ondersteuning vindt plaats door het maatschappelijk werk en GGZ. Ook voor loverboys geldt de eerste melding bij Veilig Thuis. De volgende stap volgt. Hier wordt dan bekeken wat de volgende stap is.
Hulpverlening AMW online: www.servicepuntxl.nl AMW Scheveningen: (070-4162020) amw@welzijnscheveningen.nl

Veilig Thuis Haaglanden is 24 uur per dag bereikbaar via 070-3469717, bij direct gevaar bel 112

Hoe beoordeelt u de informatie op deze pagina?