Zorgpad Huiselijk geweld / Alle vormen van mishandeling

terug

Uw gemeente: Helmond (wijzig)

Zorgpad Huiselijk geweld / Alle vormen van mishandeling

Lijst met afkortingen en betekenis (pdf)

Rol van de huisarts 
De huisarts heeft een actieve rol in het signaleren van geweld en het initiëren van hulp. Bovendien heeft de huisarts vaak zicht op de andere kinderen in / van het gezin. 

De huisarts kan: 
• doorverwijzen naar bijv. Veilig Thuis, een tijdelijke verblijfplaats of praktische ondersteuning bieden 
• verrichten van lichamelijk onderzoek om de verwondingen te behandelen of bewijs te verzamelen voor een eventuele aangifte.

Bij huiselijk geweld zal de huisarts dezelfde stappen doorlopen als de verloskundige. 
Bij (verdenking van) huiselijk geweld afspraken maken over coördinatie en communicatie tussen hulpverleners onderling is belangrijke voorwaarde.

Vanaf 24 weken een zorgoverleg organiseren met de cliënt; waarbij ook de kraamzorg wordt betrokken.

*De ziekenhuizen hebben MMW (zij zijn aandachtfunctionarissen) en een kinderarts. Zij overleggen wie contact opneemt met Veilig Thuis.

JGZ 0-18 – GGD Brabant Zuidoost
Bereikbaar: ma t/m vrij 08.00 – 17.00 uur
Tel 088 0031 414
www.jgz.ggdbzo.nl

Huiselijk geweld en alle vormen van mishandeling is een breed begrip waaronder ook psychische mishandeling, verwaarlozing, verbaal geweld, incest, vrouwelijke genitale verminking, huwelijksdwang, eergerelateerd geweld, jeugdprostitutie en loverboys horen. Slachtoffers van loverboys zijn vaak kwetsbare vrouwen (jonge vrouwen/meisjes in de puberteit, laag opgeleid, afkomstig uit gebroken gezinnen of jonge vrouwen / meisjes die een ontwrichte jeugd hebben gehad). De helft van de slachtoffers is tussen de 12-19 jaar. De andere helft is meerderjarig.

Hulpverlening bij huiselijk geweld 
1. Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld (KNOV-richtlijn) (www.knov.nl). 

2. Bij vermoeden van geweld moet de verloskundige de meldcode volgen en kan de verloskundige altijd advies inwinnen of overleggen met Veilig Thuis. Landelijk Veilig Thuis is 7 dagen per week, 24 uur per dag te bereiken via: 0800-2000.

088-243 94 00 (voor professionals)
Bel bij direct gevaar altijd 112
Veilig Thuis Zuidoost-Brabant
Sobriëtasplein 102
Helmond

3. Voorzieningen

Prenataal huisbezoek; ondersteuning en begeleiding voor aanstaande ouders.
Jeugdgezondheidszorg GGDBZO
JGZ 0-18 – GGD Brabant Zuidoost
Bereikbaar: ma t/m vrij 08.00 – 17.00 uur
Tel 088 0031 414
www.jgz.ggdbzo.nl
(Nu nog op aanvraag voor Helmond en de peeldorpen) Vanaf Januari wordt dit een standaard huisbezoek bij kwetsbare zwangeren, gemeentes krijgen hier geld voor)

Aanmelden:
Secretariaat prenataal huisbezoek /BOBP
m.sauve@ggdbzo.nl
088 3110 460
Aanmelding kan verstuurd worden via Zorgmail naar: ggdbrabantzuidoostjeugdgezondheidszorg@zorgmail.nl


Centrum Seksueel Geweld

Het Centrum Seksueel Geweld biedt acute, medische en psychologische hulp aan slachtoffers van seksueel geweld. In het centrum werken artsen, verpleegkundigen, politie, casemanagers en psychologen samen om je goede zorg te bieden.

Neem als professional direct contact op met CSG Brabant-Oost via:
Tel: 088 – 066 69 02 (voor professionals)
E-mail: Brabant-oost@centrumseksueelgeweld.nl

LEV Helmond - Crisisdienst
De Crisisdienst biedt hulp in noodsituaties buiten kantooruren. Maatschappelijk werkers komen direct in actie. Ze bieden deskundige hulp en werken samen met andere professionele organisaties. Alle inwoners en verwijzers uit Zuidoost-Brabant kunnen hier terecht.
Bel: (040) 2530350
Wat is een crisissituatie?
Als je in nood bent en direct hulp nodig hebt. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat een situatie thuis uit de hand gelopen is en je je onveilig voelt. Of omdat je in psychische nood bent.
De Crisisdienst is elke dag van 17.00 tot 09.00 uur bereikbaar. In het weekend en op feestdagen zijn we 24 uur bereikbaar.

Wat doet de Crisisdienst?
Wanneer je contact opneemt bekijken we wat de crisis is en hoe we die op dat moment kunnen oplossen. Jouw veiligheid staat hierbij voorop. De medewerker van de Crisisdienst kan praktische zaken regelen, zoals tijdelijk onderdak of doorverwijzing naar geschikte aanvullende hulp. Veel crisissituaties kunnen telefonisch worden opgelost. Maar als het nodig is kan er binnen een uur iemand bij je zijn.
Je mag ook bellen voor iemand anders, die dat zelf niet kan.

Meldpunt psychische zorg
Denkt u dat iemand psychische hulp nodig heeft? U kunt dan een melding doen. Hieronder leest u in welke situaties u kunt melden, hoe het werkt en waarom melden zo belangrijk is.
In welke situaties kunt u melden?
U belt 14 0492 als u iemand kent of ziet die verward gedrag laat zien. Soms leidt iemands gedrag tot overlast of nadeel voor hemzelf of voor een ander. Daar kan diegene zelf vaak helemaal niets aan doen. Denkt u dat iemand (verplichte) ggz zorg nodig heeft? Maak, eventueel anoniem, een melding bij ons. Is er sprake van een directe crisis? Dan belt u niet het meldpunt, maar 112.

Hoe werkt het?
1.U belt 14 0492, optie 2 om een melding te doen. U kunt anoniem blijven voor de persoon waarvoor u belt. Wij hebben uw naam wel nodig om de melding te maken. Deze houden we, als u dat wilt, verder geheim.
2.U vertelt over uw zorgen.
3.Na uw melding onderzoeken we of en welke hulp nodig is. Dit noemen we een verkennend onderzoek.
4. Als hulp nodig is, proberen we dit vrijwillig in te zetten. Alleen als het niet anders kan wordt verplichte zorg aangevraagd. Dit is als iemands gedrag ernstig nadeel voor hem of een ander veroorzaakt. We kijken altijd welke aanpak het beste past, het is maatwerk. Verplichte zorg wil niet zeggen dat iemand altijd wordt opgenomen; het kan ook zijn dat zorg thuis wordt ingezet.

Waarom is melden belangrijk? 
Door te melden kunnen we iemand en zijn omgeving helpen. Familie, vrienden of buren merken vaak als eerste dat het niet goed met iemand gaat. Het is belangrijk om dit te melden voordat de situatie erger wordt. Degene om wie het gaat, kan dan zo snel mogelijk hulp krijgen.
Verplichte zorg is een laatste redmiddel. Dit wordt alleen ingezet als vrijwillige zorg niet meer kan. Bij een mogelijk vervolgtraject op een melding hebben degene om wie het gaat en hun familie meer inspraak. Zij beslissen mee hoe de zorg en ondersteuning eruit gaat zien. Ook wordt meer samen gekeken naar wat iemand nodig heeft om deel te nemen aan het maatschappelijk leven, zoals werk en inkomen.

Crisisopvang
Als je te maken hebt met ernstige problemen in een relatie, misbruik of mishandeling, schulden, verslaving, een huisuitzetting of psychiatrische problemen, is je vertrouwde thuis misschien geen goede plek meer voor je. Voor tienermoeders, zwerfjongeren, vrouwen (met of zonder kinderen) mannen en gezinnen die in zo'n situatie verkeren heeft SMO op verschillende locaties plaatsen voor crisisopvang.

Wat?
Onderdak, begeleiding en hulp als je met spoed je huis moet verlaten.

Hoe?
Je krijgt ondersteuning van een persoonlijk begeleider en een trajectbegeleider. Samen maak je een plan van aanpak waar in staat welke stappen je kunt nemen om zo snel mogelijk weer een eigen thuis te krijgen en welke hulp je daarbij nodig hebt. De begeleiding is gericht op wonen, werken en psychosociale problematiek. We werken bijvoorbeeld samen aan een plan om schulden af te betalen, contact met je familie en vrienden te herstellen, werk of scholing te vinden.

Aanmelden:
Je kunt zelf contact opnemen met onze afdeling Centrale Intake. Heb je al een hulpverlener? Dan kun je ook vragen of deze contact met ons opneemt. T: 0492 50 43 90.

Hoe beoordeelt u de informatie op deze pagina?