Zorgpad Ketenrichtlijn Asielzoeksters geboortezorg

terug

Uw gemeente: Den Haag / 's-Gravenhage (wijzig)

Zorgpad Ketenrichtlijn Asielzoeksters geboortezorg

Lijst met afkortingen en betekenis (pdf)

Zorgverlening aan Vluchtelingen
•Asielzoekerswoonachtig in het een AZC. Voor de medische zorg maken zij gebruik van het Gezondheidscentrum asielzoekers(GCA) en de door het COA gecontracteerde zorgverleners (verloskundige, kraamzorg en de jeugdgezondheidszorg). Tolken voor de medische zorg in de AZC’s worden vergoed(https://www.rmasielzoekers.nl/)Verblijft een zwangere asielzoeker binnen de logeerregeling buiten het COA, dan is overleg met het COA nodig voor de vergoeding van de verloskundige zorg buiten het COA. Denk dan ook aan de aanvraag kraamzorg, CJG, stut en steun etcetera.
•Statushouderswoonachtig in gemeenten zijn als reguliere burgers en horen zelf voor een zorgverzekering te zorgen. Zijn zij verzekerd via de gemeentelijke sociale minimapolis bij VGZ/Menzis dan worden de eigen bijdrage voor kraam en poliklinische bevallingvergoed.Voor buitenlanders is het Nederlandse zorgsysteem vaak ingewikkeld en de uitleg vraagt extra aandacht. (Uitleg rond thuis-of poliklinische bevalling, medische indicatie, kraamzorg, CJG, is nodig.) De geboorteaangifte van een kind van statushouders is zoals gebruikelijk bij nieuwgeborenen en het kind krijgt meteen een BSN in de huidige woonplaats van de moeder.Statushouders in Den Haag worden het eerste jaar van hun verblijf begeleid door VluchtelingenWerk. De SWT/ team statushouders zijn beschikbaar voor multiproblematiek en onvoldoende zelfregie.
•Ongedocumenteerden/illegalen. Zij kunnen zich niet verzekeren bij een Nederlandse zorgverzekering. Ongedocumenteerden hebben recht op basiszorg via de koppelingswet en altijd recht op geboortezorg. (zieZorgpad onverzekerden). Uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen van 6 weken voor de bevalling tot 6 weken na de bevalling logeren in een AZC.De geboorte aangifte bij illegalen ouders vraagt extra aandacht, deze groep heeft vaak angst voor de overheid. Vraagof je de geboorteaangifte mag zien. Adviseer om het kind ook in te schrijven bij de ambassade van het geboorteland moeder.
•Ervaring leert dat men vaak ook nog lang na het aflopen van de verblijfstatus gebruik maakt van de documenten. Bij twijfel vraag door en check in VECOZO.•Een warme en zorgvuldige overdracht tussen geboortezorg en CJG is belangrijk juist bij deze groep. Vraag prenataal huisbezoek, Moeders Informeren Moeders en Stevig ouderschap aan bij CJG.Algemeen
•Verschillende organisaties geven voorlichting aan vluchtelingen en ongedocumenteerden en zijn betrokken met vrijwilligers. (www.vluchtelingenwerk.nlen www.doktersvandewereld.org).•Check het Basisrechten boekje Den Haag met alle informatie voor ongedocumenteerden (zie Bronnen en Informatie).
•Ondersteun gezinnen bij het verkrijgen van (baby)spullen: De BabyBullenBank(Stek, 070-3181616, info@stekdenhaag.nl), Slimme boefjes, Stichting BabySpullen en Marktplaats.In veel van bovenstaande gevallen heeft de verloskundige en de kraamzorg ook een rol bij het vinden van basis verzorgingsmiddelen. Een huisbezoek door de kraamzorg bij 34 weken zwangerschap en prenataal huisbezoek van CJG en ondersteuning vanuit Moeders informeren Moeders (vrijwilligersprogramma gecoördineerd door CJG) is in deze, vaak complexe, situaties aan te bevelen. Denk aan een warme overdracht naar CJG. Bij ieder CJG kun je met vragen terecht over ongedocumenteerde,dakloze families.

Sociaal zorgpad vluchtelingen: zie koppeling bestand den Haag.

Vluchtelingenwerk ondersteund vluchtelingen op verschillende leefgebieden Den Haag | Vluchtelingenwerk.nl 

Den Haag Doet organiseert activiteiten en bijeenkomsten Wat is er te doen voor de vluchtelingen? | Den Haag Doet

Taal aan Zee biedt taallessen Educatie voor asielzoekers, vluchtelingen en kwetsbare anderstaligen. (taalaanzee.nl) 

https://www.rmasielzoekers.nl/home/vergoeding/geboortezorg

https://www.nvog.nl/wp-content/uploads/2018/02/ketenrichtlijn-geboortez…

 

Algemeen

De ketenrichtlijn geboortezorg asielzoeksters dient ter begeleiding van zwangere asielzoeksters in de asielopvang. Deze ketenrichtlijn is geïnitieerd in 2010 en is in samenwerking met de landelijke organisaties KNOV, Brancheorganisatie Geboortezorg, GZA, RMA, NVOG, COA en GGD GHOR Nederland tot stand gebracht. In juni 2020 is de richtlijn geactualiseerd

Het schema hoofdtaken en processen beschrijft de taken en verantwoordelijkheden van de betrokken zorgverleners/ organisaties en de benodigde afstemming tussen betrokken partijen gedurende de begeleiding van de zwangere asielzoekster. De werkwijze in reguliere zorg is het uitgangspunt; in deze ketenrichtlijn staan de taken en processen specifiek voor deze doelgroep beschreven.

De actuele ketenrichtlijn geboortezorg asielzoeksters is te vinden op de site van kennisnetgeboortezorg.nl van het College Perinatale Zorg (CPZ) https://kennisnetgeboortezorg.nl/nieuws/ actualisatie-ketenrichtlijn-geboortezorg-asielzoekers/ 

Hier zijn ook de bijlagen bij de ketenrichtlijn te vinden:

  1. Zwangerschapsverklaring
  2. Coördinatie zwangere asielzoeksters
  3. Laaggeletterdheid
  4. Vervoer voor asielzoekers onder behandeling bij verloskundig zorgverlener
  5. Afspraken met ketenpartners over waterpokken en rode hond en kinkhoestvaccinatie bij zwangere asielzoekers.
  6. Q & A MRSA screening zwangere asielzoekers
  7. Aanpassingen in de werkwijze tgv het COVID-19 virus

Vrouwelijke genitale verminking. Meer informatie op: https://www.knov.nl/kennis-en-scholing/vakkennis-en-wetenschap/vakkennis/vrouwelijke-genitale-verminking-vgv-2

Hoe beoordeelt u de informatie op deze pagina?