Zorgpad Onverzekerde zwangere

terug

Uw gemeente: Eijsden-Margraten (wijzig)

Zorgpad Onverzekerde zwangere

Lijst met afkortingen en betekenis (pdf)

Heeft u als zorgverlener zorg aan onverzekerde personen geleverd? Dan kunt u onder voorwaarden de kosten declareren bij het CAK. Kijk voor meer informatie op: Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden - CAK Zakelijk (hetcak.nl)

Illegaal verblijvende zwangeren met een zwangerschapsduur vanaf 34 weken mogen niet worden uitgezet en hebben recht op zorg.

Bij vragen kunt u terecht bij het uitvoeringsteam Jeugd, WMO & SEM van gemeente Eijsden-Margraten. 

Uitvoeringsteam Jeugd, WMO & SEM

Neem contact op met ons op en vraag naar onze klantmanager Veronique Sandhövel (of bij afwezigheid naar klantmanager Cindy Ummels). 

T: Op ma t/m vrij tussen 9:00 uur en 12:00 uur via 043-4588488

E: sociaalteam@eijsden-margraten.nl (graag als onderwerp vermelden: t.b.v. Kansrijke Start). 

  • Basiszorg is toegankelijk voor iedereen; ook de JGZ (hulp en vaccinaties)
  • Bij indicatie voor AWBZ hulp: verstrekking zonder problemen
  • Andere hulp dan AWBZ hulp nodig?
  • Zwangere kan bij het Zorginstituut een bijdrage vragen
  • Zwangere sluit zelf een zorgverzekering af

Bij zwangere die illegaal in Nederland verblijft:

  • Basishulp is toegankelijk
  • Doorverwijzing naar andere instanties kan problemen opleveren. Zwangere kan dan geregistreerd moeten worden met als risico de opsporing door IND en mogelijke uitwijzing.
  • INLIA (www.inlia.nl) biedt juridische en maatschappelijke ondersteuning aan illegalen zonder registratie.

Aangifte van geboorte bij illegaal verblijf: 
Aangifte is verplicht. Binnen 3 werkdagen na de geboorte. Gemeenten mogen geen melding doen bij politie of bijv. IND wanneer aangifte wordt gedaan van de geboorte van een kind waarvan een of beide ouders illegaal zijn. 

Wie de aangifte kunnen doen is afhankelijk van wie illegaal is: 
1. Moeder is Nederlands/vader is illegaal

  • Moeder of iemand die bij de bevalling aanwezig was (arts, verloskundige of vriendin) kan aangifte doen. Nederlands identiteitsbewijs is noodzakelijk.

2. Vader is Nederlands/moeder is illegaal

  • Vader zelf kan de aangifte doen

3. Beide ouders zijn illegaal. De volgende personen kunnen de aangifte doen:

  • Ouders zelf. Een niet-Nederlands identiteitsbewijs is toegestaan
  • Iemand die bij de bevalling aanwezig is geweest
  • Hoofdbewoner van het huis waar het kind is geboren; Indien ouders of aanwezige tijdens de bevalling niet de aangifte willen doen, is de hoofdbewoner verplicht deze te doen
  • De ambtenaar van de burgerlijke stand; deze kan naar het huis van de ouders komen

Wat wordt er geregistreerd? 
Als ouders het adres geheim willen houden dan wordt op de geboorte akte vermeld: ‘adres onbekend’. 
De JGZ vermeldt op de kaart na de vaccinatie: ‘illegaal’. 
Het RIVM registreert de kaart als ‘niet in bestand’

Heb je (nog) geen zorgverzekering en weinig inkomen. Dan kun je je via www.gezondverzekerd.nl aanmelden voor een gemeentepolis. Dan heb je via de gemeente een zorgverzekering. Vraag daarna via www.mijntoeslagen.nl je zorgtoeslag aan. Op www.independer.nl kun je verder ook andere verzekeringen en zorgverzekeringen met elkaar vergelijken.

Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht een zorgverzekering (de basisverzekering) af te sluiten bij een Nederlandse zorgverzekeraar.

  • Onverzekerden krijgen een brief van het Zorginstituut Nederland waarna zij binnen 3 maanden een verzekering moeten afsluiten. Doet men dit niet, wordt er een boete opgelegd.
  • Wanneer men binnen een termijn van 3 maanden na de oplegging van de boete nog steeds geen verzekering heeft afgesloten volgt een tweede boete.
  • Wordt dan nog steeds geen zorgverzekering afgesloten dan zorgt het Zorginstituut voor het afsluiten van een verzekering.
  • De premie wordt 12 maanden lang ingehouden op het inkomen. Bovendien is men verplicht de opgelegde boetes te betalen aan het Zorginstituut (ook als men in de schuldsanering of schuldhulpverlening zit).

Een zorgverzekering bij een buitenlandse zorgverzekeraar volstaat niet. Als men verzekerd is bij een buitenlandse zorgverzekeraar dan moet contact worden opgenomen met de SVB (Sociale Verzekeringsbank): www.svb.nl. De SVB voert een toets uit. 

Gemoedsbezwaarden (mensen die op grond van hun geloofsovertuiging/uit overtuiging) niet verzekerd willen zijn moeten zich melden bij de SVB. Zij krijgen dan een bijdrage vervangende inkomens- of loonbelasting. Let op: de medische kosten komen dan voor eigen rekening). 

Vreemdelingen zonder verblijfsvergunning (illegaal verblijvende vreemdelingen of vreemdelingen die een verblijfsvergunning 
hebben ingediend) horen tot de groep onverzekerbare vreemdelingen. Zij kunnen geen verzekering afsluiten en moeten zelf de kosten van medische hulpverlening betalen. Als zij dit niet kunnen dan kan de verloskundige een 100% bijdrage in de kosten ontvangen via het CAk. Het declaratieformulier is te vinden via: www.hetcak.nl/zakelijk/regeling-onverzekerden-broninhouders 

Verwijzing naar een ziekenhuis voor zwangerschap en bevalling is altijd mogelijk; het is niet noodzakelijk dat het ziekenhuis door het Zorginstituut is gecontracteerd. 

Instellingen moeten de behandelkosten van een onverzekerde zwangere zelf dragen.

Hoe beoordeelt u de informatie op deze pagina?