Zorgpad Stoppen met roken

terug

Uw gemeente: Helmond (wijzig)

Zorgpad Stoppen met roken

Kwaliteitsregister Stoppen met rokenMaakt inzichtelijk welke professionals gekwalificeerd zijn om intensieve, bewezen effectieve, stoppen-met-rokenbegeleiding aan te bieden. 

Lijst met afkortingen en betekenis (pdf)
 

Taskforce Rookvrije Start

Zoals op de website Trimbos staat beschreven bevordert de taskforce multidisciplinaire zorg, agendeert het onderwerp en verbetert kennis van professionals en publiek. Het doel van de Taskforce is dat meer (aanstaande) ouders stoppen met roken en rookvrij blijven.
Elk kind heeft recht op een rookvrije start. Alle zorgprofessionals – van verloskundige tot jeugdarts – slaan daarvoor de handen ineen. Ze werken samen in de Taskforce Rookvrije Start.

Een lokale taskforce bevordert de samenwerking rondom de Rookvrije Start tussen de verschillende beroepsgroepen uit de geboortezorg en jeugdgezondheidszorg. Elke lokale taskforce kan gebruik maken van een landelijke toolkit met diverse materialen ter ondersteuning bij het agenderen en bespreken van stoppen met roken (met a.s. ouders).

Om rokende (aanstaande) ouders structureel en effectief te kunnen begeleiden, is het belangrijk dat professionals samenwerken. Door gemeenschappelijk stoppen met roken-beleid op te stellen zijn de afspraken helder voor collegaʼs binnen en buiten de eigen organisatie. Het stroomschema dat is weergegeven bij het zorgpad stoppen met roken beschrijft welke stappen je doorloopt bij de begeleiding en doorverwijzing van rokende zwangeren, volgens de richtlijn stoppen met roken begeleiding voor (aanstaande) ouders.

Deelnemende organistaties

Alliantie Nederland Rookvrij

De Alliantie Nederland Rookvrij (ANR) was een samenwerkingsverband van publieke en private organisaties die als doel hebben om er samen voor te zorgen dat niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken. De ANR wordt gevormd door vele organisaties die samen een Rookvrije Generatie willen realiseren. De initiatiefnemers zijn Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds.

Alliantie Nederland Rookvrij is  een enkele jaren geleden gespitst in Gezondheidsfondsen voor Rookvrij en Nederland Rookvrij. Onder Nederland Rookvrij zijn meer dan 160 partners aangesloten die zich samen sterk maken voor de Rookvrije Generatie!

Naast alle materialen om sport- en speelomgevingen rookvrij te maken is er nu ook een handboek voor bedrijven die stappen richting rookvrij willen zetten. Het aantal rookvrije omgevingen blijft groeien (o.a. sport, spelen, zorg). Deze zijn veelal herkenbaar aan de Rookvrij-bordjes van de Rookvrije Generatie. Mede door de inzet van de gemeenten, lokale sportservices en de 5 grote buitensportbonden (KNVB, KNKV, KNHB, Atletiekunie en KNLTB) was er een forse stijging van het aantal buitensportverenigingen die (deels) rookvrije sportterreinen invoerden. Van 200 begin 2018 naar 700 eind 2018. Ook worden steeds meer trainingscomplexen van profclubs rookvrij.

Wat is het Partnership?
Het Partnership Stop met Roken is een samenwerkingsverband van diverse partijen die zich bezig houden met stoppen-met-roken in de gezondheidszorg. Zowel qua uitvoering als op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. Het Partnership Stop met Roken zet zich in voor de toegankelijkheid, bereikbaarheid, kwaliteit en betaalbaarheid van ondersteuning aan rokers die willen stoppen met roken. De focus ligt met name op het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van stoppen-met-rokenzorg. Sinds september 2011 is het Partnership Stop met roken een eigenstandige Stichting.

Wat doet het partnership?
Het Partnership Stop met Roken richt zich op een uniforme en gecoördineerde aanpak van het stoppen met roken in de zorgsector. Op de website van het partnership Stoppen met Roken is een overzicht te vinden van gekwalificeerde stoppen-met-roken begeleiders en erkende interventies (zowel groeps- als individuele interventies).

Op de site van de nhg staan online leefstijlinterventies vermeld (o.a. 2 gratis online interventies m.b.t. roken) die een goede theoretische onderbouwing hebben of door gecontroleerd onderzoek effectief zijn gebleken.
Het overzicht van de interventies is samengesteld door de partners van het project Preventie in de Buurt (2014-2015): Het Nederlands Huisartsen Genootschap, de Landelijke Huisartsen Vereniging, RIVM Centrum Gezond Leven, Pharos en het Trimbos Instituut. Kijk ook op www.rookvrijallebei.nl voor meer informatie. 

Hoe beoordeelt u de informatie op deze pagina?